Sanacija jalovišta u Kostajniku je regionalni interes

Konačna sanacija oštećenog jalovišta nekadašnjeg rudnika antimona „Stolice“ u Kostajniku je regionalni interes, ne samo opštine Krupanj ili Loznice već celog Podrinja, rekao je u Loznici ministar za vanredne situacije Velimir Ilić.
On je naglasio da je to jedan od prioritetnih problema u čije rešenje se uključila država.

– Sada je jalovište u vlasništvu firme koja je u stečaju a čiji vlasnik je u zatvoru. Institut „Jaroslav Černi“ radi projekat konačnog uređenja jalovišta, koji bi trebalo da bude završen za mesec dana. Očekujem da već u martu trajna sanacija može da počne. Sada je tamo nemoguće ući teškim mašinama i zato se mora sačekati lepše vreme – rekao je ministar.
On je istakao da ceo kompleks jalovišta neko mora i kasnije da održava i dodao da u ovom trenutku još nema precizne procene koliko će to koštati.

– Uz pomoć RTB „Bor“, koje nije naplatilo svoje usluge, u novembru smo privremeno popravili oštećenja i završili prvu fazu sanacije, međutim, nemamo vlasnika koji bi to trebalo da održava. Urađeni su odlivni kanali, postavljeni filteri i brane, ali kad kiša nanese talog i mulj, granje i lišće, neko mora to da očisti. Firma koja je vlasnik rudnika i jalovišta je u stečaju i zato mi moramo da rešimo to pitanje – rekao je Ilić.

Štete koje su nastale od nanošenja taloga jalovine su ostale u poljima i neophodno je ispitati zagađenost zemljišta, a prema Ilićevim rečima u tome će pomoći Ministarstvo poljoprivrede.

IZVOR BLIC ONLINE

Оставите одговор