Обележена 106. годишњица битке не Мачковом камену


Литугријом у Спомен-храму Светог деспота Стефана и парастосом испред Спомен-костурнице, јуче је обележена 106. годишњица од битке на Мачком камену, која се карактерише као једна од накрвавијих битака српске и аустроугарске војске у Првом светском рату.

„Љубав Божија према ;човеку, љубав човека према Богу, ближњима и својој отаџбини водила је српске војнике и официре на планинском венцу десетину километара десно и лево од Мачковог камена до победе и повлачења десетковане непријатељске војне формације преко Дрине”, рекао је прота Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије, иницијатор градње храма у којем је служио литургију са свештеницима из Лознице, Рађевине и Азбуковице.

Он је навео и да су храм, који је и освећен тачно пре две године, подигли они који знају шта је „богољубље и човекољубље”, на стогодишњицу Великог рата у „благодарности славним ратницима”. Уз црквене су одржане и свечаности у организацији локаних самоуправа Љубовије и Крупња. Њихови челници положили су венце на Спомен-костурницу, као и представници многих друштвених организација.

Поред коректног поштовања мера предвиђених о заштити од Короне, велики број гостију и делегација из Србије и дијаспоре присуствовао је својеврсном часу историје .

Снимак догађаја ускоро следи на овом порталу.