KRUPANJ BRINE O PRIVATNICIMA: Kako je lokalna samouprava u srcu Rađevine postala „šampion preduzetništva“

„šampion preduzetništva“

КРУПАЊ БРИНЕ О ПРИВАТНИЦИМА: Како је локална самоуправа у срцу Рађевине постала шампион предузетништва
MEĐU srednje razvijenijim lokalnim samoupravama, posle analize privredne aktivnosti koje su pokrenuli Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Republički sekretarijat za javne politike (RSJP) – u saradnji s Vladom Srbije i uz podršku nemačke Agencije za razvojnu saradnju (GIZ) – Krupanj je postao neprikosnoveni „šampion preduzetništva“.

Ivan Isailović, prvi čovek lokalne samouprave kojem „teče“ drugi mandat, ne skriva zadovoljstvo zbog činjenice da je Krupanj, sa indeksom 73,4 od maksimalnih 100.

– U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, za početnike u poslovanju smo obezbedili bespovratna sredstva u iznosu od 250.000 do 300.000 i za te namene je ukupno iskorišćeno 13,3 miliona dinara. Lane je, pritom, u čitavoj Rađevini otvorena 121 firma, a tokom 2019. čak 186 njih, pa se tokom poslednjih pet godina ponosimo sa bezmalo 600 preduzetničkih radnji koje posluju ne samo u zavičaju i okolini, već i širom Srbije – kaže Isailović.

Krupanj, ističe, ima i najpovoljniji odnos između broja novootvorenih i ugašenih privrednih subjekat. Već duži niz godina, lokalna samouprava posredstvom lokalnih planova za zapošljavanja subvencioniše i program samozapošljavanja. Tokom proteklih pet godina, tako je realizovano bezmalo 58 miliona, od kojih je Opština obezbedila nešto više od 23 miliona dinara. Ostalo je sufinsirala ovdašnja filijala NSZ, pa su aktivne mere obuhvatile 303 nezaposlena.

U KATEGORIJI velikih lokalnih samouprava, najbolji rezultat je ostvarila Loznica, sa indeksom od 63/100, a u kategoriji malih opština prednjači Crna Trava sa 60/100.

– Preduzetnički duh u Krupnju ne jenjava, iako su prošlu godinu obeležili otežani uslovi poslovanja usled pandemije. Zato smo nastavili praksu da novoosnovanim privrednim subjektima, u prvoj godini poslovanja, ne naplaćujemo komunalnu taksu za isticanje firme, a umanjenja sleduju i poslodavcima koji delatnost obavljaju u više od dva poslovna prostora na različitim lokacijama… Pritom, obuke za započinjanje poslovanja i vođenje biznisa organizujemo u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom, a uspešno sarađujemo i sa lokalnim javnim preduzećima, organizacijama, ustanovama i udruženjima građana. Već je usvojen Lokalni akcioni plan zapošljavanja do 2023. godine.

Izvor: Večernje novosti