За развој предузетништва три милијарде динара

Београд, 3. јануар 2017. године – Министарство привреде Владе Републике Србије упутило је данас микро, малим и средњим предузећима и предузетницима, као и задругама јавни позив за доделу бесповратне помоћи за ширење пословања, инвестиције у производњу и унапређење технолошких процеса.

Ова подршка се пружа привредницима у оквиру Програма подстицања развоја предузетништва кроз развојне пројекте, који представља комбинацију 20 одсто бесповратних средстава државе и 80 одсто повољног кредита Фонда за развој.

За његову реализацију ресорно министарство је определило 600.000.000 динара бесповратних средстава, док укупна кредитна средства Фонда за развој износе 2.400.000.000 динара.

Средства опредељена Програмом могу се користити за изградњу, доградњу, реконструкцију, адаптацију, санацију и куповину производног или пословног простора, уколико је у саставу производног простора.

Такође, може се користити и за куповину производне опреме, нове или половне, не старије од пет година (укључујући доставна возила која служе за превоз сопствених производа и друга транспортна средства укључена у процес производње), као и за набавку софтвера и друга нематеријала улагања.

Предузећима ће бити пружена и финансијска подршка за трајна обртна средства, која могу да учествују највише до 20 одсто у структури укупног инвестиционог улагања.

Програм подстицања развоја предузетништва кроз развојне пројекте представља подршку привредницима у циљу повећања производње, извоза и запошљавања, као и укључивања домаћих привредника у ланце добављача великих система.

Програмом се смањују ризици финансирања развоја малих и средњих предузећа и утиче на повећање њихове конкурентности.

Јавни позив је отворен док се расположива средства не утроше, а све информације и потребну документацију заинтересовани привредници могу наћи на сајту www.privreda.gov.rs, додаје се у саопштењу.

 

Оставите одговор