Utihnula Lazareva subota u Rađevini

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave jedan od najlepših praznika – Lazarevu subotu, u narodu poznat kao Vrbica. Vrbica je dan dečje radosti, međutim ove godine je najtiši praznik zbog korone.

Dan posvećen deci i buđenju prirode u običajnom duhu i mladalačkom ruhu beleži već 22. godinu saborovanja dece i omladine, ovog puta samo preko medija.

Od 1988. godine deca Rađevine, Krupnja, Jadra, Azbukovice i Podgorine počeli su slaviti dane proleća na Stolicama- što je godinama kristalisalo na masovno druženje dece uz igru i pesmu . Etno kuća „Cvetinovića“ u Banjevcu i centar Krupnja zadnjih godina u šetnji Lazarica ugoste preko 500 dece domaćina kao i gostiju iz dijaspore, inostranstva, iz Beograda, sa Kosova i mnogih gradova Srbije.

Tradicija na trenutak prekinuta i možemo je karakterisati sticanjem jednog novog iskustva za najmlađe generacije koje će sigurno nastaviti započeto. Opština Krupanj i Turističko sportska organizacija Krupanj će uvek podržati mladost i sve pozitivnosti koje grade mladog čoveka- rekao je Aleksandar Petrović, direktos TSOK Krupanj.

Shodno velikom prazniku i duhu dobročinstva, želim da pozdravim sve dosadašnje učesnike (više desetina hiljada) i sve ljude dobre volje koji su godinama – na neki način pomagali i doprineli da Lazareva subota u Krupnju postane jedna od zapaženijih manifestacija ovog tipa na Srpskim prostorima, rekao je Slavko Živanović – idejni tvorac i organizator manifestacije.

Po rečima Ivana Isailovića- predsednika Opštine Krupanj „Kompleks na Stolicama, nalazi se i završnoj fazi projektovanja i pripreme za izgradnju novih sadržaja za naše najmlađe“ i dodaje- Ostanimo kod kuće da, bi što brže izgrađivali lepšu budućnost.