Tuga među Srbima zbog smrti patrijarha Irineja

Preminuo patrijarh Irinej

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej (90) preminuo je juče u VMC Karaburma, u kojem je bio hospitalizovan zbog infekcije korona virusa, nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo.

Irinej je tim povodom rekao da „živimo u vremenu kada nije lako biti na nekom visokom položaju, pa tako nije jednostavno ni biti patrijarh“, ali da se trudio i činio sve što je u njegovoj moći da Crkvu vodi ispravnim putem.

Patrijarh Irinej bio je hospitalizovan zbog infekcije korona virusa od 4. novembra.

Tri dana ranije na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Irinej je služio liturgiju i opelo. Sahrana Amfilohija ostala je upamćena kao događaj na kojem su masovno kršene mere protiv korona virusa, odnosno na sahrani je bio veliki broj ljudi od kojih mnogi nisu nosili maske. niti se pridržavali propisanih mera

U januaru ove godine SPC je obeležila 60 godina njegove monaške službe Irineja, 45 godina episkopske i 10 godina na mestu njenog poglavara.

Patrijarh Irinej (Gavrilović) je rođen 1930. godine u selu Vidovi kod Čačka. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Završio je Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu, podsetili su iz Informativne službe SPC.Po završetku vojne službe postavljen je za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.Pre stupanja na dužnost profesora oktobra 1959. godine u manastiru Rakovici od strane Patrijarha srpskog Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej. Na dan Svete Petke iste godine u crkvi Ružici na Кalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji upućen na postdiplomske studije u Atinu. Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mesto rektora slavne Bogoslovije.

Sa te dužnosti je 1974. izabran za vikara patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog, dok je za episkopa niškog izabran je 1975. godine.

Na tron Svetog Save stupio je krajem januara 2010. u beogradskoj Sabornoj crkvi kao 45. poglavar SPC, a potom je ustoličen i u Pećkoj Patrijaršiji.