Радост Божића у Рађевини 2021.

Tradicija proslavljanja Božića u zapadnoj Srbiji prenosi se s kolena na koleno, tako da se forma tradicije najradosnijeg praznika ne menja već jedno Stoleće. Svi pravoslavni hramovi Rađevine u skladu sa novonastalom epidemiološkom situacijom slavili su dostojanstveno i odmereno.

Ovaj tradicionalni običaj – događaj je koji slavi rođenje Isusa i vatre koju su pastiri upalili da zagreju Bogorodicu i bebu Isusa. U Rađevini domaćini odlaze u šumu i sa posebnom pažnjom biraju hrastovo ili cerovo drvo koje se po dobro poznatim pravilima unosi u kuću i priprema za paljenje. Paljenje badnjaka u blizini hrama simbolizuje toplinu drženja koje donosi Badnje veče.

 “Mir božji, Hristos se rodi”, hrišćanski pozdrav u sebi nosi poruku besmrtnosti i večnog optimizma. Današnji praznik je dan kada za sobom ostavljamo sve svađe i nesuglasice, neodrađene projekte, opraštamo i volimo. Badnji dan i Božić dani su novog života, dece i detinjstva i praznik roditeljstva. Dva najlepša praznika u godini obeležena su brojnim običajima koji imaju jedan osnovni smisao – da se sačuva porodica.