Plivanje za časni krst u Vrhpolju 2021.

Četrnaesti put zaredom održano je plivanje za časni krst, na Bogojavljenje, na Drini, kod Etno sela Vrhpolje u istoimenom selu, kod Ljubovije između Drine i azbukovačkih brda. Za časni krst se junački izborio dvadesetjednogodišnji student FTN u Novom Sadu- iz Ljubovije, Mladen Vasić, dok su tik iza njega bili Dragoljub Stepanović i Miloš Pavlović.

Drugi put učestvujem na plivanju u slavu Bogu i srećan što sam osvojio Bogojavljenski krst, ovo će mi biti lepa uspomena i radost za sva vremena – rekao je stasiti momak iz Vrhpolja.Krst za koji se takmičilo petnaest plivača dar je Radivoja Filipovića Lakija iz Požege.

Organizatori na čelu sa domaćinom Nikolom Kneževićem i njegovim saradnicima, sve su spremili za desetku.Takmičari i organizatori, kao i deo publike, bili su, kako običaji i tradicija nalažu, na bogosluženju u obližnjoj crkvi. Uprkos korona virusu, ovdašnji ljubitelji prirode i drevnih običaja, odlučili su da se ova manifestacija ne prekida. Pola sata pre nego što će plivači da uđu u ledenu vodu Drine, gde je reka, i leti i zimi, čista kao suza, litija je krenula od crkve do Etno sela „Vrhoplje“. U litiji su bili takmičari, organizatori, vernici, publika…Ponosno su nosili srpska pravoslavna znamenja i krst časni za ovogodišnjeg pobednika

-Svaka čast pobedniku, ali ovde su svi pobednici, sve su to divovi naše vere, našeg roda i naše otadžbine, kojima dugujemo neizmernu zahvalnost za ovaj nesvakidašnji događaj-kaže Krupanjac Slavko Živanović, najvredniji hroničar ove manifestacije. – Svi se radujemo ovom danu, nekako živimo za njega. Ovo je još jedan od primera kako svetli vera Srbinova.

Izvor; Večernje novosti /co/ Rađevina info /Foto-video/