Obeležena godišnjica bitke na Ceru

GOVOREĆI na velikoj državnoj ceremoniji posvećenoj 106 oj godišnjici od čuvene Cerske bitke, u selu Tekerišu, kraj spomen kosturnice srpskim junacima na kojoj piše „Vaša dela su besmrtna“, ministar u Vladi Srbije, specijalni izaslanik predsednika Aleksandra Vučića, Zoran Đorđević, podsetio je da je to „najveća saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, posle koje su zvona crkve Notr Dam, u Parizu, zvonila neprestano 24 časa, u čast vojvode Stepe Stepanovića i njegove slavne vojske“.
ГОДИШЊИЦА ЦЕРСКЕ БИТКЕ НА ТЕКЕРИШУ: Текериш је симбол

– Tekeriš postao simbol, kao mesto na kome je germanski militarizam i imperijalistički ekspanzionizam, pravi uzrok Prvog svetskog rata, prvi put naišao na tvrd orah i polomio zube – rekao je ministar Đorđević.

– Srpski narod se, u vekovima koji su prethodili Cerskoj bici odlikovao velikom istrajnošću i trpeljivošću pod tuđinskom vlašću jedne velike i nasilne svetske sile. 

Ta visoka svest o tome ko smo i šta smo i koja je naša istorijska misija i uloga u svetu, omogućila je da savladamo višestruko nadmoćnog neprijatelja na Ceru, neprijatelja čiji je jedini cilj bio prodor na Istok i porobljavanje što više naroda i država. Ta prva pobeda Antante u Prvom svetskom ratu zaustavila je inicijalni nalet Centralnih sila i možda, na psihološkom planu i planu borbenog morala, u najranijem stadijumu rata zapravo predstavljala nasušni tračak nade i prvi korak ka konačnoj pobedi Antante i slomu Centralnih sila 1918. godine.Za  razliku od pre 106 godina, poručio je izaslanik predsednika Srbija, “ nema otvorenih neprijatelja u svetu”. – Međutim, kao i u vreme Prvog svetskog rata, posvećenost Srbije slobodarskim idejama državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, insistiranje na poštovanju međunarodnog prava i pravde, ekonomski napredak i privredni rast, predstavljaju trn u oku mnogima koji ne dele vrednosti Srbije i ne postižu uspehe koje, uprkos svim izazovima i brojnim negativnim okolnostima i globalnim trendovima, naša zemlja beleži u proteklih šest godina – poručio je Đorđević.

Izvor: Večernje novosti