Kako prevazići sivu ekonomiju

Borba protiv sive ekonomije – strateški prioritet

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je danas da je borba protiv sive ekonomije strateški prioritet vlade i kompleksan problem na kome moraju raditi svi resori, finansijske i pravne institucije.Ona je navela da novac koji država gubi bio bi dovoljan da svaka opština dobije novi dom zdravlja, za finansiranje plata vatrogasaca, policajaca, lekara, ali i da se rekonstruišu sve bolnice, specijane i opšte bolnice.„Svi moramo učestvovati u borbi protiv sive ekonomije kako bi se dostigao planirani cilj da se do 2020. smanji njen udeo na oko 26 odsto”, rekla je Brnabić na konferenciji o smanjivanju sive ekonomije, u organizaciji magazina Njuzvik.Ona je rekla da je najvažniji postulat na tom putu poreski moral odnosno plaćanje poreza, prijavljivanje radnika i izdavanje fiskalnih računa.

Ministarka je navela da je Zakon o inspekcijskom nadzoru čija je primena počela u avgustu prošle godine već dana važne rezultate, pa je tako broj novoregistrovanih preduzetnika veći za 18,8 odsto u odnosu na period pre početka primene tog zakona.

Brnabić je istakla da je primetno i smanjenje ođavljivanja preduzetnika za 17,3 odsto, što kako je navela da manje prelaze u zonu sive ekonomije.

Knežević: Siva ekonomija ‘pojede’ oko 300 miliona evra

Ministar privrede Goran Knežević je izjavio danas da Srbija zbog sive ekonomije godišnje izgubi oko 300 miliona evra i pozvao građane da uvek traže fiskalni račun.

Knežević je na konferenciji „Siva ekonomija – Izazovi i rešenja“, u organizaciji magazina Njuzvik, rekao da je siva ekonomija jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava nasa privreda i najveća prepreka za snažnu privredu i podizanje konurenotnosti.

“Kod nas je nivo sive ekonomije za pet odsto veći od proseka EU i oko 15 odsto u odnosu na zemlje centralne Evrope”, naveo je Knežević.

Kako je rekao, u Srbiji zato svake godine gubimo nove škole, puteve i mostove.

“Vlada je odlučna u borbi protiv sive ekonomije i to je jedan od prioriteta, doneli smo Nacionalni program za smanjivanje sive ekonomije i akcioni plan”, istakao je Knežević dodajući da će se u naredne dve godine intenzivno raditi na suzbijanju sive ekonomije.

On je dodao da Nacionalni program za smanjivanje sive ekonomije predviđa efikasnije sankcionisanje onih koji se time bave, ali i podizanje svesti građana.

Siva ekonomija je, prema njegovim rečima, trn u oku našim preduzetnicima koji posluju legalno i najveha prepreka za unapređenje poslovnog ambijenta.

“Posebnu pažnju moramo posvetiti onima koji posluju legalno”, poručio je ministar i dodao da je u periodu od avgusta 2015. do juna ove godine zabeležen rast od 23 odsto novoregistrovanih firmi i smanjeno je ođavljivanje firmi u proseku za 15 odsto.

Takođe, naveo je, smanjen je rad na crno za pet odsto.

Ministar je poručio i da je borba sa sivom ekonomijom je signal za sve investitore.

Konferenciji prisustvuju i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić i ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Оставите одговор